UTRECHT, 3 juni 2015 – G-SPECT, een nieuw Single Photon Computed Tomography (SPECT)-systeem ontwikkeld door MILabs, maakt ultrasnelle en precieze scantechnologie beschikbaar voor biologische processen, wat van belang is voor diagnose en onderzoek in het menselijk lichaam. Naar verwachting zal de ongekend hoge resolutie van minder dan drie millimeter artsen in staat stellen te komen tot een nauwkeuriger diagnose. Daarnaast zal dankzij de G-SPECT een groot aantal snelle, dynamische processen in bijvoorbeeld de hersenen voor het eerst inzichtelijk worden.

De G-SPECT van MILabs verbetert de scansnelheid in de hersenen tot een halve minuut en in sommige gevallen zelfs tot een fractie van een seconde. Daardoor kunnen bepaalde snelle processen nu voor het eerst in beeld gebracht worden, en blijft bewegingsonscherpte tot een minimum beperkt (minder dan 3 millimeter). Ter vergelijking: de resolutie van bestaande SPECT-scanners is doorgaans 8 tot 10 millimeter. Bovendien zijn deze machines uitgerust met zware, bewegende detectoren, waardoor het lang duurt voordat een 3D-beeld is opgebouwd – gewoonlijk 15 tot 30 minuten. G-SPECT werkt zonder rotatie van detectoren, wat slijtage van het apparaat tegengaat en zo de betrouwbaarheid vergroot.

G-SPECT_Resolution_website

“Normaal gesproken leveren SPECT-scanners een plaatje en dat is het dan. Bij de G-SPECT zetten we 3D-beelden heel snel achter elkaar, wat resulteert in een 4D-film van ongekend hoge beeldkwaliteit”, verklaart CEO prof. dr. Freek Beekman, tevens als onderzoeker verbonden aan de TU Delft, waar een deel van het onderzoek naar de G-SPECT werd uitgevoerd. “We verwachten dat artsen veel eerder ziekten kunnen vaststellen en met veel grotere zekerheid afwijkingen kunnen detecteren in geval van epilepsie, Parkinson en Alzheimer en ook preciezer differentiëren tussen patiënten, omdat opname van de tracer in kleine hersenstructuren zichtbaar wordt. Dit kan bijvoorbeeld van belang zijn om veranderingen in lokale doorbloeding, receptorbinding en stofwisseling te bepalen.” Met de G-SPECT bouwt MILabs verder op de eerder ontwikkelde preklinische hoge resolutie scantechnologie voor muizen.

Prof. Fred Verzijlbergen, hoofd van de afdeling Nucleaire Geneeskunde aan het Erasmus Medisch Centrum, deelt de verwachtingen van Beekman. “Ik ben bijzonder onder de indruk van de ongekende ruimtelijke en temporele resolutie van de eerste resultaten. De G-SPECT lijkt een game changer te worden in de medische beeldvorming van diverse aandoeningen van bijvoorbeeld het brein, nieren of gewrichten. In één keer zullen we een schat aan gedetailleerde informatie uit een enkele SPECT-scan krijgen. Het verschil in resolutie met de huidige SPECT-technologie is zo groot dat het moeilijk te zeggen is hoe groot de revolutie is die G-SPECT ontketent. Uiteraard hebben gedegen wetenschappelijke testen op grote groepen patiënten nu hoge prioriteit.”

Een ander voordeel van de G-SPECT is dat de technologie relatief goedkoop is in vergelijking met PET-scanners, die ook radioactieve tracers in beeld brengen. Bovendien is het mogelijk om met de G-SPECT in één enkele scan meerdere functies in kaart te brengen, waarbij in veel gevallen slechts een lage dosis nodig is.

Het certificeringstraject voor klinisch gebruik loopt en wordt naar verwachting begin 2016 afgerond. MIlabs benadrukt dat G-SPECT momenteel wordt ontwikkeld voor humane toepassing en dat beschikbaarheid ervan voor klinisch onderzoek afhankelijk is van goedkeuring voor de lokale markt, en goedkeuring door FDA en CE. Het apparaat is nog niet te koop. Beekman ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet. “De G-SPECT is de eerste SPECT-scanner met een hogere resolutie dan een PET-scan. Dit kan van direct belang zijn voor miljoenen patiënten.”

Over MILabs
MILabs werd in 2006 opgericht als een spin-off van het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Inmiddels is een geheel nieuwe lijn van moleculaire beeldvormingssystemen met een onovertroffen resolutie ontwikkeld, die internationaal vele wetenschappelijke onderscheidingen in de wacht heeft gesleept. De systemen ondersteunen wereldwijd talrijke tevreden gebruikers en fungeren als platform voor belangrijke ontdekkingen op het gebied van onder meer farmacologie, oncologie, cardiologie en neurologie.

Over Erasmus MC
Erasmus MC is het grootste en wetenschappelijk meest toonaangevende universitair medisch centrum in Nederland. Bijna 13.000 medewerkers werken binnen de kerntaken patiëntenzorg, onderwijs en wetenschappelijk onderzoek aan continue verbetering en handhaving van de individuele patiëntenzorg en de maatschappelijke gezondheidszorg. Zij ontwikkelen hoogwaardige kennis, dragen die over aan toekomstige professionals, en passen deze toe in de dagelijkse patiëntenzorg. De komende vijf jaar wil Erasmus MC uitgroeien tot één van de beste medische instituten in de wereld. Erasmus MC maakt deel uit van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU): www.nfu.nl.

Download G-SPECT Flyer hier